Ik ben docent communicatie, van de Communicatie-opleiding van Windesheim. We hebben hier zometeen een presentatie voor het vak Communicatie en Omgeving voor tweedejaars studenten. Daarin nemen we ze mee in wat omgeving betekent voor hen als communicatie professional en hoe je daar als organisatie mee te maken hebt. En vandaag zijn we hier om het over laaggeletterdheid te hebben. Iemand van Taalpunt Zwolle vertelt daarover en er is een ervaringsdeskundige bij. Ook is er een opdracht: wat doe je met je communicatie als je weet dat een aardig deel van je doelgroep laaggeletterd is? Tweeënhalf miljoen mensen in Nederland van 16 jaar en ouder zijn laaggeletterd. Het betekent dat je in je communicatie heel snel kiest voor een variant in je uitingen, waarmee je een behoorlijke doelgroep kunt missen.
Taal is voor mij erg belangrijk en ook een van de redenen dat ik het communicatievak in ben gegaan. Woorden doen ertoe. Het is zo moeilijk om anderen te verstaan en anderen te begrijpen. En ook om je eigen verhaal over te brengen, is een kunst. Alles draait om taal. Of je dat nou in tekst of beeld doet, of een combinatie ervan, of je laat AI voor jou van alles samenstellen.
Naast taal als passie, trek ik ook graag de bergen in met mijn tentje en ben ik graag buiten fysiek bezig. Ik ga ook heel graag naar het theater, of het filmhuis, volg filosofiecolleges en ik lees ontzettend graag. Een boek dat me erg bijgebleven is, is Grand Hotel Europa. Het gaat veel over Italië en de invloed van toerisme op het leven, op steden en hoe wij dingen organiseren met elkaar. Europa als museum. Heel mooi geschreven. En verder nog een dun boekje: Het kleine meisje van meneer Linh. Dit gaat over een gevluchte man, die met een pop, met in gedachten dat het een echt kindje is, vanuit het AZC steeds aan de wandel gaat en daar iemand ontmoet. Vooral de betrokkenheid op elkaar, raakt me daarin. Elkaar zien.
Gerbrig